Hva er sigar?

Sigarer er et nytelses middel som er laget av 100% naturlig tobakk på helt naturlige metoder. Hensikten med sigar er å gi brukeren er rolig stund hvor det er fokus på å slappe av og nyte smaker. Sammenlikn det med et godt glass vin, en god kopp te eller god whisky. Det nytes med øynene, nesen og munnen.  Sigarer er en subjektiv opplevelse og det er ingen fasit på hva som er bra eller dårlig. Sigarer kan brukes til å feire store begivenheter som bryllup eller fødsel, men de kan også enkelt nytes for akkurat det de er: en god sigar. Sett deg ned, finn roen, tenn sigaren og nyt stunden du har foran deg. Sigarer skal ikke inhaleres i lungene, kun smakes i munn. Bruk gjerne nesen for å kjenne duften av røken, dette vil heve opplevelsen av smaken.

Sigarer har hatt en sentral rolle i kulturen i mange hundre år. Det er funnet spor av at sammenrullet blader av tobakksplanten har vært røkt og brukt av Maya-befolkningen lenge før Christopher Columbus oppdaget den «nye verden» i 1492. Han tok denne tobakksplanten han fant hos de innfødte i Mellom-Amerika med seg tilbake til Europa og resten er historie. I flere hundre år har sigarer vært et sentralt produkt for nytelse og i dag har den ingen mindre plassering. Tobakkens generelle plassering i samfunnet har utviklet seg, men sigaren står fortsatt stødig som et respektert nytelses produkt.

 

Hvordan lages sigar?

Sigarer er laget av 100% naturlig tobakk og behandles på helt naturlige metoder. Tobakksplanten gror best i varmt og fuktig klima, derfor er landene Cuba, Dominikanske Republikk, Nicaragua, Honduras og Mexico store på sigartobakk.

Planten (Nicotina Tabacum) gror i rundt 100 dager på et åpent jorde før tobakksbladene plukkes for hånd. Bladene sorteres etter hvilket jordet det kommer fra, høyde på planten, størrelse og kvalitet på bladet.

"Curing" er neste i reisen. Bladene henges opp, sortert, i en låve. Her utsettes tobakken for varme og høy fuktighet i rundt 40 dager. Tobakken går fra å være et helt grønt blad til å bli brun under denne prosessen.

Etter dette legges tobakken til fermentering. Under denne prosessen frigir bladene uønskede nærnigstoffer og tobakken får en renere og rikere karakter. Tobakken fuktes, sorteres og legges sammen i store stabler kalt «Pilón». Her ligger tobakken i alt fra seks måneder til over ett år for å fullføre fermenteringen. Underveis roteres tobakken for å sikre jevn fermentering. Jo lenger tobakken fermenteres, jo mørkere blir ofte bladene.

Etter endt fermentering kan tobakken lagres ytterligere i mange år i strisekker, alt etter ønske for produsenten. Godt lagret tobakk har ofte en balansert smaksprofil. Ferskere tobakk kan oppleves mer spiss og skarp.

En mester blender av tobakk setter så sammen en blanding av tobakk de mener gjør seg til en god sigar ved å lukte, smake og teste egenskaper til bladene. De kan bruke tobakk som kun kommer fra ett område/region/jorde (dette kalles «Puro») eller blande tobakk fra mange forskjellige land, områder og steg av fermentering for å gi helt spesielle smaksegenskaper. Derfor behøves en mester blender til for å lage en god sigar. De er trent til gjenkjenne gode egenskaper ved sigar tobakk.

Nå skal sigaren rulles. Sigaren består av tre deler: innlegg, omblad og dekkblad. Innlegget er den største andelen av sigaren og buntes sammen i hånden. Over dette legges et omblad som binder alt sammen til en jevn fasong. Til slutt legges på et dekkblad som er det peneste bladet og gir sigaren en pen avslutning, samt aromatiske kvaliteter.

Sigarene legges vekk på et lagringsrom og hviler en periode før de pakkes og sendes på markedet.

 

Hvordan velge sigar?

Det kan være vanskelig å velge sigar. De er svært forskjellige og veldig mange faktorer avgjør hvordan sigaren oppleves. Det viktigste er å finne en sigar som gir deg en god opplevelse, dermed bør man først finne ut hva man liker generelt av smaker. Foretrekker du sterkt krydret mat eller espresso kaffe? Da er kanskje litt kraftig og mørk smakskarakter tingen for deg. Eller kanskje du liker mildere og lettere smaker? Sammenlikn med hvordan du liker andre ting som mat, te, kaffe, vin, øl, brennevin eller liknende, det er en god start på veien til å velge rett sigar.

Størrelse. Dette er viktig å vurdere. Sigarer blir ikke gode av å slukkes og tennes på nytt flere ganger. Velg dermed størrelse på sigaren etter anledning. Sigarer kommer i store og små formater og vil gi forskjellige røketider. Vurder hvor lenge du vil nyte en sigar. Har du en hel kveld foran deg? Da kan du fint nyte en større sigar. Er tiden noe mer knapp bør du gå ned i størrelse.

Styrke. Sigarer kommer i mange forskjellige styrker og det kan måles/oppleves på flere måter. Vi i Augusto benytter en skala fra 1 til 5 som en helhetlig vurdering, men det kan være lurt å lese beskrivelsen av sigaren for å se hvordan den oppleves. En sigar kan ha styrke 2,5 av 5, men smaken kan være sterk med hint av pepper som gjør den mer intens. Andre sigarer kan være 4 av 5, men grunnet godt lagret tobakk oppleves sigaren som mild med tunge smaker som sjokolade og kaffe. Det er dermed ikke alltid en skala blir helt korrekt for opplevelsen av sigaren.

Tommelfingerregel er om du liker milde smaker bør du gå for mildere sigarer. Utenom dette er det bare å utforske forskjellige typer og bli kjent med sin egen smakspalett. Jo flere forskjellige sigarer du tester desto enklere er det å finne den type sigar du liker.

Oppsummering.

Sigarer kan gjøres svært enkelt: de skal nytes i rolige omgivelser. Det er ingen fasit på hva god sigar er og det er opp til deg selv å finne ut det. Forskjellige land og områder gir svært forskjellige opplevelser. Prøv deg frem med noen forskjellige og finn din stil. Bruk smaksløkene i munnen og nesen til finne det du synes er en god sigar. Velg størrelse etter anledning og oppsøk hjelp hos en sigarekspert om du behøver hjelp til valg av sigar. Sigarer skal være kos og nytelse.

Finn en sigar, slapp av og kos deg!

En oversikt over størrelser, former og farger på dekkblad med navn.