Et besøk hos Padrón i Nicaragua

All sigarproduksjonen til Padrón foregår i Nicaraguas "sigarhovedstad" og tredje største by, Estelí. Familien bygde for noen få år siden en helt ny fabrikk, og vi fikk Jorge Padrón til å vise oss rundt i den. Padrón etablerte seg her lenge før borgerkrigen gjorde at de midlertidig måtte flytte produksjonen til nabolandet Honduras. Padróns arbeidere passet på den gamle fabrikken og ventet lojalt på Padrón-familiens tilbakekomst, slik at de raskt kunne starte opp igjen når situasjonen hadde roet seg. Bli med oss inn i det aller helligste...

1 1. Bygging av Pilon
Etter at tobakken er plukket og har hengt til tørk noen uker, skal den fermenteres. Padrón mener fermenteringsprosessen, hvor bladene "gjærer" og slipper fra seg bl.a. ammoniakk, er det viktigste trinnet i behandlingen av tobakken. Dette gjøres helt naturlig ved at tobakksbladene legges i store stabler som kalles "pilons", hvor det utvikles varme. Her ser vi bunter med dekkblader som er i ferd med å bli stablet pent i en pilon.
2. Tobakk under fermentering
Jorge Padrón viser fram innleggstobakk fra en pilon. Stablene med tobakk som er under fermentering, snus (pakkes om) flere ganger under prosessen, slik at all tobakkene får samme behandling, og slik at tobakkekspertene kan kontrollere utviklingen underveis. Tiden det tar å fermentere varierer med tobakktypen (f.eks. Maduro/Natural) og tobakkhøsten, og Padrón lar prosessen gå til den "er ferdig". Om det tar en, to eller 6 måneder er uviktig, de tar den tiden tobakken trenger. Padron fermenterer bladene både to og tre ganger, hvis nødvendig.
Jorge viser tobakk2
Pilon3 3. Pilon
En pilon med innleggstobakk er ferdig stablet. Etterpå dekkes den med plast, slik at mye av varmen holdes inne i stabelen.
4. Stilkfjerning
Stilken som går gjennom halve tobakkbladet, må fjernes før bladene kan brukes i produksjonen. Dette gjøres selvfølgelig for hånd.
4
5 5. Sortering av tobakkblader
Bladene sorteres etter størrelse, farge, tykkelse, tekstur og kvalitet. Slik sortering skjer kontinuerlig flere ganger i prosessen, både før og etter fermentering, under lagring og før rulling.
6. Fukting av blader
Bunter med blader som skal behandles videre, fuktes og ristes for hånd. Under sortering og rulling må bladene ha noe ekstra fuktighet, slik at de blir lettere å arbeide med og ikke går så lett i stykker.
Fukting av blader6
Rolling Gallery7 7. Rolling Gallery
I dette rommet rulles alle Padrón-sigarene! De fleste rullerne har jobbet for Padrón i mange år, og det er lite utskiftning i arbeidsstyrken. Å være sigarruller er blant de beste jobbene man kan få i Esteli, og det tar flere år å bli utlært. Padrón er opptatt av å behandle arbeiderne godt, slik at de ikke mister verdifull arbeidskraft.
8. Torpedorulleren
Hos Padrón er det klar arbeidsdeling i rulleavdelingen: Mennene ruller innlegg/omblad ("the bunch"), og kvinnene legger til slutt på dekkbladet. Med andre ord, gutta gjør grovarbeidet, og jentene gjør "the finishing touch". Padrón mener det fungerer best på denne måten. Denne unge herren lager alle 1964 Anniversary Torpedo-sigarene, og kona hans legger på dekkbladet!
Torpedo-ruller8
Dekkblad-ruller9 9. Dekkblad rulles
Damene legger på dekkbladet og gjør ferdig sigaren. Legg merke til all tobakkoljen som smitter av på hendene til rullerne, et klart tegn på hvor utrolig rik tobakken til Padrón er.
10. Kontrollsjef
Rullernes produksjon buntes sammen 50 sigarer av gangen, og fabrikksjefen går rundt og kontrollerer alle sammen.
Kvalitetskontroll10
Sortering av sigarer11 11. Sortering
Etter rulling blir de ferdige sigarene sjekket for størrelse, vekt og utseende. De sorteres etter fargenyanse før pakking. Sigarene i 1926- og 1964-seriene går til pressing, slik at de får den nesten firkantede fasongen som kalles "box pressed".
12. Pakking
Til slutt blir magebelter lagt på, og sigarene legges i bokser. Alt for hånd, selvfølgelig.
Pakking12
Tobakklager13 13. Tobacco Storage
Padróns gamle fabrikk ligger like ved den nye, og brukes nå som tobakklager. Jorge sier at her ligger det tobakk for nesten 6 års produksjon! Det er altså ingen fare for at de skal slippe opp for vellagret tobakk til sigarene sine.
14. Jorge og jeg
Og alle var enige om at det hadde vært en fin morgen! Her Jorge Padrón og Øystein Kleven fra Augusto Cigars, før vi går til lunsj i familiens hus som ligger over gaten for den gamle fabrikken. Hvis jeg ser litt blek ut, er det fordi jeg røyket en 1926 Maduro rett fra rullebordet rett etter frokost...kräftig!
Jorge og jeg14
Bygate i Esteli...15 15. Esteli-vei
Ikke alle veiene i byen har fast dekke...
16. Esteli-utsikt
Utsikt fra huset til Padróns som ligger like ved sentrum i Esteli. I bakgrunnen ser vi katedralen, og til venstre vaier Sandinist-flagget. Sandinistene har styrt byen helt siden borgerkrigen.
Utsikt Esteli16

Relaterte innlegg